Bedrijfsreportage: Eigen fokvisie beloont Mts. Hoorn met gezonde koeien

In het Drentse Ruinerwold zijn Evert en Koop Hoorn de trotse eigenaren van een bloeiend melkveebedrijf. De gebroeders houden op hun bedrijf 220 Holsteinkoeien en 180 stuks jongvee. Het afgelopen jaar leverde hun veestapel een totale melkproductie van ruim 10.000 kg op, met bij na 4,5% vet en 3,5% eiwit. Dit met een gemiddelde leeftijd van vijf jaar en twee maanden. Opmerkelijk is de uitstekende uiergezondheid van de koeien, met een celgetal dat het hele jaar door gemiddeld op 100 ligt.

Broers Evert en Koop Hoorn bij een Repairman dochter

Praktische stier zoeken

Evert en Koop zetten al meer dan 25 jaar stieren van K.I. Samen in. Bij het maken van de aanparingen speelt het Triple A-systeem een hoofdrol. “Ik maak het niet zo moeilijk”, begint Evert zijn verhaal, “het gaat om de combinaties maken. Ik zoek een praktische stier met de juiste aAa-code die het beste past bij de koe. Echter is niet alleen het Triple A-systeem leidend voor ons.”

Bewezen stieren uit de praktijk

“Goede cijfers voor melksnelheid en celgetal zijn ook doorslaggevend voor de stierkeuze”, vertelt Evert verder. Toch zitten de gebroeders niet te wachten op een indexdraai, dat interesseert hen niet zo. Evert: “Als we nu de stieren van 20 jaar geleden inzetten, dan doen die het prima. Wanneer een stier goed is, dan kan het zijn dat wij hem drie jaar later weer gebruiken.” Van genomics worden de broers niet enthousiast, zij kijken liever naar de bewijzen uit de praktijk. “Het voordeel is”, grapt Evert, “dat je dan niet de hoofdprijs betaalt voor een rietje. Genomic stieren zijn vaak duurder maar geven niet de garantie dat daar een topkoe uit voortkomt.”

Papier versus praktijk

Evert werpt een blik op de stierenkaart en vervolgt zijn verhaal: “Als ik kijk naar de indexcijfers dan vallen een groot aantal stieren door de mand, terwijl het in de praktijk zeer goede stieren zijn. Je doet zo’n stier dan écht tekort.” Als voorbeeld duidt Evert op Grashoek Mareno. “Op papier komen een aantal fokwaarden van Mareno niet zo best uit de verf. maar in de praktijk zie ik iets heel anders.” De gebroeders hebben momenteel de eerste Mareno dochter aan de melk. Zij is een uitgebalanceerde koe met een gemiddelde hoogtemaat en ze heeft een perfecte breedte en een goed stel benen. “Zo zie ik ze graag, de iets bredere koeien”, stelt Evert.

Invloed van Malki op de veestapel

Wat Evert ook graag ziet zijn de Malki’s. Big Malki is de meest ingezette Samen-stier op melkveebedrijf Hoorn en heeft zijn stempel duidelijk gedrukt op de veestapel. “Het exterieur voert hier de boventoon, maar ook op productie gaan de Malki’s goed mee. Het zijn sterke jeugdige vaarzen met een goed beenwerk,” aldus Evert.

Malki is de meest ingezette Samen-stier op melkveebedrijf Hoorn

Goede hygiëne voor gezonde koeien

Op de vraag wat Evert en Koop doen om de veestapel gezond te houden, vertelt hij: “We zorgen ervoor dat de ligboxen er mooi uitzien met veel comfort voor de dieren. Een aantal koeien ligt op koematrassen en een gedeelte in diepstrooiselboxen, die dagelijks worden schoongemaakt en gestrooid met kalk en zaagsel. Daarnaast dippen we de spenen na het melken voor behoud van de uiergezondheid.”

Ontwikkeling van vaars naar een goed gebouwde melkkoe

“Mijn broer en ik hechten veel waarde aan levensduur. We fokken goed gebouwde melkkoeien die gezond zijn en langer leven, waardoor er minder vervanging nodig is”, vervolgt Evert. Een koe die laatrijp is vindt Evert ook belangrijk. “We laten de vaarzen rustig groeien, zelfs als dit resulteert in lagere lactatiewaarden. Een vaars moet kunnen uitgroeien naar een volwassen koe en daarbij in goede conditie blijven. We verwachten geen enorme melkprestaties in de eerste lijst. Het gaat om een aanhoudende progressie in de latere lactaties. Zodoende gunnen we de vaarzen tijd voor hun ontwikkeling. Koeien moeten probleemloos ouder kunnen worden en lactatie na lactatie uitgroeien van vaars naar een volwassen melkkoe tot een potentiële honderdtonner”, lacht Evert.

Laag afvoerpercentage

Probleemloze koeien die gemakkelijk melk produceren biedt de broers veel werkplezier. Het afvoerpercentage op mts. Hoorn is laag, met een gemiddelde leeftijd van 7 jaar en een indrukwekkende levensproductie van 51.000 kg voor de afgevoerde koeien.

BEDRIJFSPROFIEL

Bedrijf: Mts. Hoorn, Ruinerwold
Grond: 112 ha. gras en 28 ha. mais (= 140 ha. waarvan 20% mais)
Veestapel: 220 melkkoeien, 180 stuks jongvee
Gem. productie in 2023 : ruim 10.000 kg melk | 4,41 % vet | 3,49 % eiwit

EEN PASSIEVOLLE INZET VOOR DUURZAME FOKKERIJ

Natasja Schenning, foktechnisch adviseur regio Drenthe: “Bij de gebroeders Hoorn bewonder ik de uniforme, brede koeien. Dankzij hun toewijding aan het Triple A-systeem, dat ze al jaren hanteren, stralen de koeien kracht uit. De melkproductie weerspiegelt de zorgvuldige fokkerij door de jaren heen. Hun denkwijze inspireert mij om me in te zetten voor een duurzame fokkerij, waarbij het welzijn van de koe en de boer centraal staan in deze prachtige sector!”