K.I. Samen: presteren in de praktijk

Het is fantastisch om te zien dat de stieren van KI Samen in de praktijk doen wat we beloven: presteren. Hoewel er vaak wordt aangenomen dat oudere stieren in fokwaarde achteruitgaan en jongere stieren altijd beter zijn, toont de praktijk soms een ander beeld.

Ontwerp zonder titel (4)

Onze stieren in vergelijking met het Nederlandse gemiddelde

Terwijl het Nederlandse gemiddelde al jaren stabiel blijft, blijven onze stieren uitblinken in de stallen. De aanhoudingscijfers geven inzicht in het percentage koeien dat na een bepaald aantal maanden sinds hun eerste afkalving nog steeds op het bedrijf aanwezig is. Dit percentage is onafhankelijk van de leeftijd waarop de koe voor het eerst heeft afgekalfd. De laatste kolom, aangeduid met ’60 maanden’, toont het percentage koeien dat vijf jaar na hun eerste afkalving nog steeds op het bedrijf is.

Gemiddeld is 25% van de koeien vijf jaar na hun eerste afkalving nog steeds op het bedrijf aanwezig. Dit betekent dat een kwart van de dochters van een gemiddelde stier nog aanwezig is. De dochters van onze stier MAIK blijven echter aanzienlijk langer in productie. Met een percentage van 42% blijven MAIK’s dochters maar liefst 17 procent langer dan het landelijk gemiddelde.

Levensduur en aanhoudingscijfers

De fokwaarde voor levensduur heeft een correlatie van 0,65 met de aanhoudingscijfers, maar dit geldt alleen voor stieren die al langere tijd dochters aan de melk hebben. Voor jonge stieren is de fokwaarde voor levensduur slechts een ruwe schatting. De cijfers uit de praktijk geven daarom een beter beeld van hoe stieren echt presteren op de bedrijven.

Tabel: Aanhoudingsgetallen en- percentages K.I. SAMEN stieren (*=Aanhoudingsgetal van NVO)

Wij zijn ervan overtuigd dat een goed gebouwde koe een veel grotere kans heeft om oud te worden. Een sterke en gebalanceerde lichaamsbouw draagt bij aan een betere gezondheid, hogere productiviteit, en een langere levensduur.

De cijfers spreken voor zich: stieren zoals MAIK laten zien dat een goede genetische opbouw bijdraagt aan hogere aanhoudingspercentages. Door zorgvuldig te fokken en inteelt te vermijden, kunt u de gezondheid en prestaties van uw veestapel aanzienlijk verbeteren.

Heeft u vragen over hoe u met fokkerij betere resultaten kunt behalen? Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag langs voor een persoonlijk adviesgesprek. Bel: 077-3586789 of mail naar: ki@kisamen.com.