De Nationale Roodbont Show 2024: Waar de allermooiste roodbonten samenkomen.”

Op zaterdag 22 juni wordt de allereerste Nationale Roodbont Show georganiseerd. Een keuring voor roodbonte koeien uit heel Nederland. De show is een initiatief van Platform Roodbont en treedt met deze nationale zomerkeuring in de voetsporen van de NRM, die in 2019 haar laatste editie beleefde. De show vindt plaats bij Manege Bartels in Mariënheem.

Bedrijfsgroep Fok- en melkveebedrijf K.I. Samen tijdens de HHH-show in 2022

Platform Roodbont

“Een nationale keuring met de mooiste roodbonte koeien van Nederland, daar droomde het bestuur van Platform Roodbont al enige jaren van”, zegt Theo de Winter voorzitter van het Platform. Vanuit het Platform Roodbont is, samen met enkele andere enthousiaste mensen, een bestuur opgericht om deze keuring te organiseren. “De show vindt plaats in het hart van het roodbontgebied van Nederland, waar naar verwachting meer dan 100 roodbonte koeien hun opwachting maken. Vaarzen, een middengroep, oudere koeien, een productieklasse en bedrijfsgroepen”, somt Theo op. “Het hele scala is aanwezig van de beste roodbonten uit heel Nederland.”

K.I. Samen neemt deel aan de show

K.I. Samen is een van de drie participanten van het Roodbont Platform en draagt deze keuring een bijzonder warm hart toe. Fok- en melkveebedrijf K.I. Samen presenteert een dochtergroep en doet met enkele koeien mee aan de individuele keuring.

K.I. Samen draagt de Nationale Roodbont Show
een bijzonder warm hart toe

Volop aandacht voor dochtergroepen

“Tijdens het evenement in Mariënheem wordt een mooi podium ingericht voor roodbonte dochter- en presentatiegroepen”, vertelt Theo enthousiast. “De groepen zijn prominent op de stand te bewonderen en in het programma krijgen ze ruim de tijd om zich in de ring te presenteren.” Op 22 juni kunt u de deelnemende dochtergroepen met daarbij de dochtergroep van K.I. Samen met eigen ogen komen bewonderen. Platform Roodbont en K.I. Samen nodigen u hartelijk uit aanwezig te zijn! Kijk voor meer informatie op: www.nationaleroodbontshow.nl

Succesvolle Red Holsteins

K.I. Samen heeft een rijke en diepe geschiedenis als het gaat over roodbonte Holsteins. Zo was de allereerste Samen-stier Grashoek Galm met stiercode 36001 een roodbonte Holsteinstier. Van de 30 daarop volgende stieren was meer dan de helft roodbont en enkele in het bezit van de roodfactor. Een andere succesvolle stier van K.I. Samen was Alpenrex. Deze roodbonte Cocalico Originator Rex zoon, geboren in 1979, kreeg ruim 12.000 dochters in zijn productiefokwaarde. In april 1984 zorgde hij voor opschudding in de Nederlandse roodbontfokkerij. Op de Demonstratiedag van land van Cuijk, verscheen een dochtergroep met maar liefst 20 Alpenrex dochters in de ring. Wat een unicum! En de vaarzen hadden ook nog eens dagproducties van ruim 20 liter uit beste uiers, wat ongekend was in die tijd.

In de tweede helft van de jaren ’90, zorgde Lightning rf voor revolutie binnen de roodbontfokkerij. De roodfactorstier bracht een impuls van melk en werd veel benut als stiervader. Rond dezelfde tijd werd ook Möhoeve Trademark ingezet. Deze krachtige Milestone zoon bracht koeien die zwaarder waren dan Lightning rf, maar werd net zo veel gewaardeerd. De laatste nationale roodbont dochtergroep van K.I. Samen was tijdens de NRM 2017, waar de dochters van J&G Malando veel lof oogstten.

Individuele keuringen op nationaal niveau

Naast de presentatie van dochtergroepen neemt K.I. Samen al jarenlang deel aan individuele keuringen op nationaal niveau. De bekende Sunflower rf dochter Grashoek Nel 139 Pp (EX 91), moeder van Navajo Pp, ontving al eens een nationaal reservelint en ook koeien als Grashoek Maria 4 (EX 92) (v. Warsteiner) en Grashoek Vrije Tulp 25 (EX 91) (v. Cedric Red) gooiden meermaals hoge ogen op nationaal niveau. Recenter deed ook Poppe Fame P dochter Grashoek Jessie 46 (EX 90) mee op nationaal niveau. Deze dieprode blikvanger kent een prachtafstamming met 9 generaties K.I. Samen stieren op rij, te weten: Fame P x Malki x Tackleberry Kojack x Alosex x Goldstar x Spikkel x Kelt x Valan.