AL 40 JAAR MET EEN DOCHTERGROEP IN DE KEURINGSRING

Voor Bas Engelen sr. was het laten zien van een dochtergroep van groot belang, om de kwaliteiten van de stier te tonen aan het grote publiek. Of dit nu nationaal op de NRM was of tijdens regionale beurzen, de veehouders moeten in de praktijk kunnen zien wat de klasse van een stier is. Dit streven is er vanaf het ontstaan van K.I. SAMEN tot met heden in het jubileumjaar.

Dochtergroep Malki tijdens de NRM 2019

Het tonen van een dochtergroep is een belangrijke schakel binnen het 40 jarig bestaan

Hoeveel groepen zijn er dan wel niet tentoongesteld? Veel te veel om allemaal te benoemen. Wij hebben er een aantal geselecteerd, om te laten zien waar al 40 jarig onze passie ligt: het selecteren en tonen van een mooie dochtergroep aan het grote publiek, de praktijk bewijst ‘t!

Support van onze klanten

Ook hier is het woord  ‘SAMEN’ heel belangrijk, want zonder de support van onze klanten met het afstaan van hun dieren voor een dochtergroep, was dit de afgelopen 40 jaar niet mogelijk geweest. Dus bij deze nogmaals dank en we hopen in de toekomst dit ook SAMEN met de veehouders te mogen organiseren. Daarnaast verdienen de mensen die de groepen hebben samengesteld ook een pluim: De foktechnische commissie, niet gaan voor de hoogst ingeschreven koeien, maar altijd gaan voor een groep dieren die de kwaliteiten van de stier laten zien en die als groep bij elkaar passen. En natuurlijk niet te vergeten de cowfitters, die ervoor gezorgd hebben dat de dochtergroep er altijd tip en top uitzag. Al deze mensen, bedankt!

1984 Dochtergroep Alpenrex tijdens fokveedag Wanroy

Dochtergroep Alpenrex, Fokveedag Wanroy 1984
Dochtergroep Alpenrex, Fokveedag Wanroy 1984

We starten met de dochtergroep van Alpenrex. Wat een revolutie was dat in Wanroy in 1984! Niet een dochtergroep van 5 à 6 dieren, maar van wel meer dan 20 dochters. Alpenrex was een stier die van groot belang was bij de start van K.I. SAMEN. Hij bracht een enorme verandering teweeg: roodbonte vaarzen konden ook gewoon meer dan 20 kg melk per dag produceren! De tribunes zaten vol om een groep van de nieuw k.i.-station te bewonderen en te beoordelen. Daarna begon het succes buiten de regio, in heel Nederland wist iedereen wie K.I. SAMEN was.

1988 Dochtergroep Victorie tijdens de NRM

Dochtergroep Victorie, NRM 1988
Dochtergroep Victorie, NRM 1988

De dochtergroep van Victorie op de NRM in 1988 was de eerste groep van K.I. SAMEN op landelijk niveau. Hierin liepen dieren van veehouders die nog steeds klant zijn bij K.I. SAMEN, oftewel vanaf het eerste uur het vertrouwen in onze stieren hadden. Een prachtige groep koeien waardoor K.I. SAMEN steeds meer bekendheid kreeg, ook boven de rivieren in Nederland.

1993 Dochtergroep Triosex tijdens HHH-Show

Dochtergroep Triosex, HHH-show 1993
Dochtergroep Triosex, HHH-show 1993

Triosex is een stier die veel voor K.I. SAMEN heeft betekend en nog steeds wordt zijn sperma verkocht in verschillende landen. Geen koeien die grote shows zullen winnen, maar wel koeien die melk in de tank brengen en steeds beter worden naargelang ze ouder worden.

2000 Dochtergroep met moeder van Möhoeve trademark (NRM)

Dochtergroep met moeder van Möhoeve Trademark tijdens de NRM 2000
Dochtergroep met moeder van Möhoeve Trademark tijdens de NRM 2000

Dit was een groep in 2000 die bij heel veel mensen in de gedachten is blijven hangen. Waarom? Naast de kwaliteiten van de dochters toonde K.I. SAMEN ook de moeder van Trademark in de groep, om het publiek te laten zien wat voor een kwaliteit de moederlijn had. Koefamilies zijn altijd de leidraad voor de selectie van onze stieren. Met deze groep werd dit prachtig en juist omschreven.

2006 Zelfs twee dochtergroep tijdens de NRM

In 2006 toonde K.I. SAMEN zelfs twee dochtergroepen: Lightning rf en Skalsumer Jorryn. Lightning rf zette K.I. SAMEN weer verder op de kaart en tegelijk bood de stier met zijn roodfactor iets unieks voor roodbont. Lightning rf bracht voor roodbont ander bloed en heeft voor K.I. SAMEN veel betekend. In het bijzonder voor Bas Engelen sr., Lightning rf was toen der tijd zijn lieveling.

Dochtergroep Lightning rf, NRM 2006
Dochtergroep Lightning rf, NRM 2006

K.I. SAMEN heeft meerdere malen op nationale shows dochters laten zien van deze topper, zowel roodbonte- als zwartbonte dochtergroepen. Ook is Lightning rf met succes veelvuldig ingezet als stiervader bij alle k.i.-stations in Nederland.

K.I. SAMEN heeft met Jorryn een unieke stier gehad, die weinig extra toelichting nodig had. Jorryn werd in 2006 de nummer 1 van Nederland en veel veehouders wilden graag de vaarzen zien! Tijdens de NRM in 2006 werden de toeschouwers overtuigd van de kwaliteiten van Jorryn. Het was een zeer complete groep jonge koeien met een prachtig velletje en produceerden stuk voor stuk heel gemakkelijk melk. Jorryn heeft wereldwijd dochters nagelaten, die in elk systeem goed pasten. Hij was een echte allrounder.

Dochtergroep Skalsumer Jorryn tijdens NRM 2006
Dochtergroep Skalsumer Jorryn tijdens NRM 2006

2010 Dochtergroep Ponsstar Shogun bij NRM

Dochtergroep Ponsstar Shogun, NRM 2010
Dochtergroep Ponsstar Shogun, NRM 2010

Wie toonde in het verleden een witrikkoe in een landelijk gepresenteerde dochtergroep? Daar had K.I. SAMEN in 2010 wéér iets unieks. En wat voor een witrikkoe! Mathilde 64 en zij werd later de moeder van de bekende witrikstier Murphy. De Shogungroep toonde jonge koeien die de cijfers van de stier duidelijk naar voren brachten. Op dit moment, in het jubileum jaar en in de jaren die gaan volgen, halen veel Shogundochters de prestatie van een levensproductie van 100.000 kg. Ponsstar Shogun is een stier van de bekende fokker Arjan Pons. Het is een stier met een eigen verhaal, waarvan de dochters van Shogun veel duurzaamheid tonen in de praktijk.

2017 Dochtergroep J&G Malando tijdens NRM

Dochtergroep J&G Malando NRM Zwolle 2017
Dochtergroep J&G Malando NRM Zwolle 2017

J&G Malando is een stier die voor roodbont veel betekent heeft. In 2014 heeft K.I. Samen de eerste keer een vaarzengroep getoond op de NRM. Vervolgens op de NRM van 2017 toonden wij een dochtergroep met volwassen koeien. Wat een positieve reacties hebben we toen ontvangen vanuit heel het land. een groep best ontwikkelde koeien, met veel kracht, de juiste breedtematen, goede hellende kruizen en zeer compleet. Maar ook koeien die nog eens heel goed produceerden en laatrijp zijn. Malando toonde een uitstekende dochtergroep waar veel veehouders al de mening deelden: De stier heeft veel meer kwaliteiten dan wat zijn index aangeeft. De praktijk bewijst ’t! Hetzelfde geldt nu voor zijn halfbroer J&G Marsman, de kwaliteit van de Meisi’s koefamilie zie je hier dan ook weer terug.

2019 Dochtergroep Big Malki bij NRM

Dochtergroep Big Malki bij de NRM 2019: The best group ever!
Dochtergroep Big Malki bij de NRM 2019: The best group ever!

Wat een unieke en excellente dochtergroep was dit! Een prachtig voorbeeld van de ‘Praktijk bewijst ‘t!’ Een zeer uniforme dochtergroep die in detail de kracht en de fokwaarden van Big Malki heel goed lieten zien, maar ook nog eens werd omgeschreven als “een van de beste dochtergroepen ooit getoond in Nederland”. Malki is een stier die stempelt en zijn dochtergroep in 2019 was het voorbeeld hiervan. Een kippenvelmoment voor iedereen die meegewerkt heeft aan deze groep met de legendarische woorden, “the best group ever!”

2022 Dochtergroep Big Redstar – RMV Hardenberg

Dochtergroep Big Redstar, RMV Hardenberg 2022
Dochtergroep Big Redstar, RMV Hardenberg 2022

De dochtergroep van Big Redstar die getoond werd in het jubileumjaar van K.I. SAMEN bestond uit zeer beste vaarzen. Ja, ook hier is K.I. SAMEN wéér uniek: het tonen van een dochtergroep vóórdat de stier officiële fokwaarden had. Maar in de praktijk zagen onze mensen er al hele goede koeien van onderweg en dát is wat we willen laten zien. Niet de cijfers voorop, maar de kwaliteit die zich in de praktijk bewijst!