Fokwaardeschatting: Met reden iets later dan de rest

K.I. Samen komt later met haar bericht over de fokwaardeschatting. De reden is eigenlijk heel eenvoudig. De jacht naar sneller en hoger heeft tot dusver meer onrust dan vooruitgang gegeven. Kijkend naar onze stieren, dan zien wij dat wij altijd moeten wachten voordat de echte prestaties van de dochters naar boven komen.

VDR Slash

Big Malki was vorig jaar de hofleverancier van excellente dochters, dit jaar kreeg hij er excellente dochters bij in Canada en Amerika. De invloed van deze inmiddels 11-jarige stier zal over 10 jaar nog veel groter zijn, dan hij nu al is. VDR Slash laat in de eerste drie lijsten ook telkens een stijging van de productie zien. Bij roodbont is Huntje Holstein Red River wederom gestegen en laat hier zien wat veel K.I. Samen stieren laten zien. Ze stijgen dankzij de dochters in de praktijk, die vaak jaar na jaar stijgen in hun productie.  

Big Malki
Big Malki (Hoekland Maik x Skalsummer Jorryn x Leroy Abrian)

Variatie

Het meest unieke van dit alles is wel dat van de 16 zwartbont stieren op de kaart er 13 verschillende stiervaders zijn en bij roodbont van de 14 stieren er 14 verschillende stiervaders zijn. Door variatie te houden probeert K.I. Samen in een snel veranderende wereld weerstand te bieden tegen de inteelt. De fokkerij zal meer geduld met stieren moeten hebben en vooral meer op moeten letten op wat er in de praktijk (stal of wei) beter is.

Meest geteste stieren

Bobo van de Graashoek
Bobo van de Graashook (v: Bruno van de Plashoeve)

In deze tijd waarin het aandeel BWB-gebruikskruisingsstieren groter wordt is K.I. Samen heel trots op het feit dat haar fokprogramma de meeste geteste stieren heeft op basis van geboortes in de praktijk en dat er maar liefst 17 stieren boven de 120 geboortegemak scoren. Ook de stier met het hoogste geboortegemak is Bobo van de Graashook met zowel een K.I. Samen vader als moedersvader. Het fokprogramma werpt zijn vruchten af door het strikte selectiebeleid en door het testen in de praktijk.

Graag wil K.I. Samen advies geven hoe uw veestapel beter past bij uw bedrijf en u zodat u beter geschikte koeien krijgt, die u meer werkplezier en rendement geven.