Grasdag 2023: Graswinning, ruwvoer en goed gebalanceerde melkkoeien

Een eiwitrijk grasland draagt bij aan gezonde melk en gezond vlees. En alles wat van eigen land komt, hoeft niet elders vandaan gehaald te worden. Met onze fokkerijfilosofie fokken we een praktische koe die in staat is om veel ruwvoer op te nemen en dit kan omzetten naar melk. De vorm en de functie van de koe moet in balans zijn, zodat de koe gras kan omzetten in een flinke plas melk. Nu komt alles samen: in samenwerking met Misset laten we tijdens het evenement ‘Grasdag 2023’ alles in de praktijk zien over graswinning, ruwvoerverwerking en goed gebalanceerde melkkoeien.

Live machinedemo’s zorgen voor een inspirerende dag.

Hoeveel melk kan een koe produceren met ruwvoer van eigen bodem?

De vorm en functie van de koe moet in balans zijn om veel ruwvoer op te nemen. Ons devies is en blijft: kijk naar de koe! Wat heeft een koe nodig om de volgende generatie nog beter in balans te krijgen? Ralph Engelen vertelt: “Het fokdoel van K.I. SAMEN is om met de inzet van ‘Samenstieren’ koeien te fokken die minimaal 4 lactaties behalen en minimaal 50.000 kg levensproductie met goede gehaltes kan realiseren. Tijdens de Grasdag laten we graag in de praktijk zien hoe we dit bereiken op ons fok- en melkveebedrijf.”

Dochtergroepen

K.I. SAMEN verbetert de volgende generatie koeien door de inzet van stieradvies en het genetisch materiaal (rietjes) van SAMEN-stieren. Ralph vervolgt zijn verhaal: “We hebben ons al meer dan 40 jaar in de praktijk bewezen binnen de rundveefokkerij. We tonen dikwijls dochtergroepen om de fokresultaten in de praktijk te laten zien. En dat doen we nu tijdens de Grasdag ook. We hebben zelfs meerdere dochtergroepen opgesteld staan.”

Stierpresentaties

Stieren zijn imposante dieren om te zien. “Vanaf een tribune kunnen bezoekers tweemaal per dag een aantal van onze stieren zien tijdens een live stierpresentatie. We vertellen dan meer over de achtergrond van de stier zelf. Topstieren live zien is uniek”, aldus Ralph.

Grasdag 2023
“Tijdens de Grasdag 2023 tonen wij ook enkele van onze stieren.”

De Grasdag heeft een doorlopend programma

De Grasdag bestaat uit een doorlopend programma van 9.00 uur tot 17.00 uur en wordt ingevuld met verschillende activiteiten. “In de kennisschuur kun je de hele dag aansluiten bij presentaties van vooraanstaande sprekers op het gebied van graswinning en ruwvoer. Ook in de stal worden doorlopend presentaties gegeven. Volg de hele dag door live demonstraties: voeren, voer aanschuiven, maaien, schudden, harken, inkuilen en nabewerkingen. Bekijk het ruime aanbod merken naast elkaar. Of neem een kijkje bij de standhouders met hun nieuwste innovaties en producten op het gebied van gras. Laat je informeren, stel je vragen en kom netwerken”, vertelt Ralph verder.

”Tijdens de Grasdag hebben we zelfs meerdere dochtergroepen opgesteld staan”

“In de machinestraat staan de grootste en mooiste machines opgesteld. Neem een kijkje onder de motorkap of in de cabine, de specialisten vertellen je graag alles over de machines. Meerdere keren per dag kun je in kleine groepen deelnemen aan praktische workshops over inkuilen, verschillende grasrassen, voermanagement of het verbeteren van je bodem. Zelfrijdende machines, drones en grasland metingen vind je in de weide van de toekomst. Diverse precisietechnieken voor grasland zijn hier de hele dag door live te bewonderen. Verschillende trekkers, verreikers en minishovels worden gedemonstreerd. Tussendoor mag iedereen zelf een rondje in de trekkers over een parcours rijden”, aldus Ralph.

Grasdag 2023

Afsluiting jubileumjaar K.I. SAMEN

Ralph: “De Grasdag 2023 die plaatsvindt op 22 en 23 juni, is het slotstuk van de jubileumactiviteiten rondom het 40 jarig bestaan van K.I. SAMEN waarbij we graag een praatje maken met alle klanten en bezoekers aan de Grasdag.”

Wil je gratis naar de Grasdag 2023?

Bij elke online bestelling rietjes en materialen met een bedrag van 250 euro of meer ontvang je 1 toegangsticket voor gratis toegang tot de Grasdag 2023.

U ontvangt vervolgens per e-mail een unieke ticketcode, deze code dient u bij het registreren via www.grasdag.nl in te vullen.

Actie loopt van vrijdag 21 april t/m zondag 18 juni 2023 en geldt alleen bij een aankoop via onze webshop. Maximaal 1 ticketcode per bestelling. Meerdere bestellingen zijn mogelijk.

Grasdag 2023