Index: wat kun je toevoegen aan datgene wat er al is

Wie de nieuwe generatie van het vee verbetert, kijkt naar welke kenmerken toegevoegd moet worden aan datgene dat er al is. In de fokkerij zoekt K.I. Samen altijd de variatie. K.I. Samen kijkt hierbij naar de goede resultaten van de familie in de praktijk en zet stieren in voor een gemakkelijk en breed gebruik op de bedrijven.

De Volmer Barbaros

Onze top stijgt weer en volgt de verwachte ontwikkellijn

Wie de stieren per indexdraai volgt, ziet de ontwikkellijn van een stier. Door het toenemend aantal dochters bewijst een stier steeds meer zijn verdienste. In de praktijk zien wij keer op keer dat de K.I. Samen fokstieren zich verbeteren. Ook deze indexdraai toont wederom aan dat de top van K.I. Samen verder stijgt. Kijk bijvoorbeeld naar VDR Slash (Balu x Malki x Minos). Hij weet melk toe te voegen aan zijn index en weet op zowel uier als benen een punt toe te voegen. De benen zijn van prima niveau waarbij zijn klauwgezondheid sensationeel best is. Hij komt uit een zeer succesvolle koefamilie waarin hoge gehalten en goed exterieur verankerd zijn. Met zijn aAa-code 153 en bèta caseïne A2/A2 en kappa caseïne BB heeft hij de veel gevraagde kenmerken in zijn pakket.

De Volmer Barbaros (Silver x Iota (VG 89) x Shottle (EX 92)) onderscheidt zich met zijn allround verervingspatroon. Ook Barbaros stijgt deze indexdraai weer. Hij komt uit succesvolle koefamilies; de Shauna- en de Barbielijn. Barbaros dochters zijn koeien met veel capaciteit en uiers die positief opvallen. Barbaros vererft een mooie plas melk met een hoog vet gehalte.

Nieuwkomer in zwartbont

Grashoek Mareno debuteert tijdens index draai augustus 2022
Grashoek Mareno debuteert tijdens deze index draai

Een nieuwkomer bij de fokstieren is Grashoek Mareno (Cogent Bill x Maik). Hij is een echte gehalten specialist, A2/A2, aAa code 546 en daarnaast pinkenstier. Met zijn echte “SAMEN” afstamming, Bill x Maik (VG 87) x Jorryn (VG 88) is Mareno een interessante fokstier op onze stierenkaart. De mooie uitgebalanceerde Mareno dochters zijn gemiddeld groot en voorzien van sensationele breedtematen. Mareno scoort zeer positief voor alle gezondheidskenmerken o.a. voor dochtervruchtbaarheid en celgetal.

Nieuw productiekanon maakt debuut bij roodbont

Na eerdere successen in het fokkerij verleden met Curtis en Kairo, debuteerde tijdens de augustusdraai uit de productie- en invloedrijke Massia familie de stier Apina Movistar (aAa 543). Met zijn afstamming (Nova Star x Solero (VG 87) x O- Man (VG 87)) heeft Movistar voor de roodbonte Holstein populatie een verfrissende bloedvoering. Movistar’s dochters zijn niet te groot en voorzien van een extra spiertje. De uiers zijn ondiep en zijn zowel van voren als achteren goed aangehecht. De spenen zijn korter dan gemiddeld. Zijn dochters gaan over goede benen die goed worden gebruikt. Movistar vererft een zeer mooie plas melk met een hoog eiwitpercentage! Movistar is een echte pinkenstier en weet daarnaast zeer goed te scoren voor gezondheidskenmerken, o.a. voor dochtervruchtbaarheid en celgetal.

Topper van de index draai

Huntje Holstein Red River stamt af van de Anemoonfamilie (Fraiko moeder) en Riverboy als vader. Het exterieur van zijn dochters is zeer goed en scoren uitmuntend voor uiergezondheid en vruchtbaarheid. Red River (Ms Riverboy x Drouner Khw Fraiko) excelleert in de Nederlandse index en behoort in zowel de Nederlandse als de Duitse index tot de Holstein roodbont top.

Huntje Holstein Red River is de topper van de index draai augustus 2022
Huntje Holstein Red River is de topper van de index draai augustus 2022
Hoogtepunten van de stieren van K.I. Samen naar aanleiding van de index draai augustus 2022

De praktijk bewijst ’t

K.I. SAMEN is het grootste particuliere K.I. station in Nederland. Dankzij een nauwe samenwerking tussen het K.I. station en het naastgelegen fok- en melkveebedrijf, zien wij direct de resultaten van ons fokprogramma.

Zowel via ons hoofdkantoor in Nederland als via een netwerk van distributeurs, zijn wij wereldwijd actief in de verkoop van stierensperma. Waar het genetica betreft, is onze filosofie gebaseerd op bewezen praktische fokkerij.