KI SAMEN 40 JAAR ‘DE PRAKTIJK BEWIJST ’T’

De oude orde in de veeverbetering stond in de jaren 80 niet te wachten op mannen met nieuwe plannen en daadkracht. Juist hun binding met de melkveehouders aan de basis en de praktische kijk op de fokkerij van melkkoeien gaf veehouders een betere kans en keuze. Deze mannen stonden aan de wieg van KI Samen, dat nu anno 2022 is uitgegroeid naar het grootste onafhankelijk particuliere ki-station met een eigen fok- en melkveebedrijf in Europa.

Nancy Ralph en Bas Engelen

Het is een toonaangevend familiebedrijf met een eigen fokkerijvisie gebaseerd op bewezen stieren en kijkend naar de koefamilie in de praktijk op de bedrijven achter de stier. Na het overlijden van Bas Engelen sr – één van de oprichters van K.I. Samen – zetten zijn kinderen Nancy, Ralph en Bas Engelen jr het bedrijf voort.

Toonaangevend in de fokkerij, hoe dan?

Ralph Engelen: “Deze vraag krijgen we vaak; Hoe is het KI SAMEN in 40 jaar gelukt om een toonaangevend ki-station uit te bouwen in een wereld van grote – vaak coöperatieve – fokkerijorganisaties?” Ralph antwoordt: “We zijn helder in onze fokkerijvisie en deze onderscheidt zich van de andere organisaties. Wij fokken de praktische koe van morgen; een goed gebouwde koe – passend in een gebalanceerde veestapel – die in de praktijk probleemloos functioneert. We streven naar een lange levensduur en hoge levensproductie; koeien die geld verdienen voor de boer en een plezier zijn om mee te werken. Ikzelf melk met veel plezier onze koeien.”  

We bieden helderheid en betrouwbaarheid

K.I. SAMEN test de stieren in de praktijk. Ralph Engelen: “Met deze solide basis realiseren we bewezen resultaten op basis van de prestaties van de dochters voordat een stier een bewezen stier is. Samen met de veehouders zorgen wij voor zekerheid en betrouwbaarheid waardoor zijn veestapel productiever wordt én meer werkgenot oplevert.”

Ralph vervolgt: “We kijken voor praktisch paringsadvies naar de individuele koe; welke eigenschappen heeft zij nodig om de volgende generatie nog beter te maken. Met een brede variatie in bloedlijnen is er voldoende keuze voor nieuwe bloedvoering. Met een brede variatie in type stieren (aAa-codes) is er altijd een passende stier die zorgt voor een gebalanceerde veestapel. Met een brede keuze in rassen is er ruimte voor een flexibele en renderende bedrijfsvoering.”

Wat zien we in de praktijk?

Vaak verwelkomen we nieuwe klanten waarbij de bedrijven qua fokkerij ontspoord zijn doordat er teveel nadruk lag op cijfers. Deze klanten zoeken weer de zelfredzaamheid; zelf weer in controle zijn over het in balans brengen van de veestapel. Ralph: “En daar helpen onze foktechnische adviseurs bij door vooral te kijken naar de koe en dan samen met de boer het plan van aanpak op te stellen.” 

Bewezen topstieren

Dat K.I. SAMEN wel degelijk de nieuwe generatie beter maakt, blijkt wel uit de lijst met bewezen stieren. Ralph: “Ik noem slechts een paar bewezen stieren die veel voor onze ki betekend hebben zoals de stieren waarmee het begon; Triosex, Grashoek Galm en Echo. Daarnaast bewijzen Shogun, Lightning, Hoekland Maik, Big Malki, Jorryn zich door de huidige generatie 100.000L koeien. En Slash is momenteel bezig aan zijn opmars om zich aan deze ‘galerij der groten’ toe te voegen”.

Al 40 jaar bewezen stieren
Wall of Fame met de bewezen stieren van KI Samen

Familiebedrijf is onze kracht

Na het overlijden van Bas Engelen sr. hebben drie kinderen – Nancy, Ralph en Bas jr. – het bedrijf voortgezet. Ralph: “Allereerst zijn we trots; we boeren al zeven generaties op dezelfde plek met ons melkveebedrijf. Maar we willen ook vaders gedachtengoed voortzetten; we weten en ervaren precies hetzelfde waar andere veehouders ook tegenaanlopen.

Die praktische kijk op de fokkerij zit in ons bloed en ons voordeel is dat we dit weten we te vertalen in ons fokkerijbeleid bij het K.I. Station. Zo zijn we één familie, één bedrijf met één doel: het fokken van de praktische koe van morgen!

Van links naar rechts: Ralph, Nancy en Bas jr. Engelen

Activiteiten 40-jarig bestaan

Bas jr. Engelen: “Het 40 jarig bestaan gaat gepaard met een aantal jubileumactiviteiten. Het hoogtepunt worden de Grasdagen op 22-23 juni 2023 waar alle veehouders welkom zijn. Naast de demonstraties van machines geeft K.I. SAMEN ook stierendemonstraties en rondleidingen op het fok -en melkveebedrijf.” Zus Nancy Engelen vult aan: “KI Samen is een familiebedrijf en ook dat willen we graag uitdragen. We nodigen alle gezinnen van onze medewerkers uit voor een leuke familiedag.”

Waar de drie opvolgers trots op zijn is de introductie van de ‘Bas Engelen award’. Deze award wordt om de twee jaar toegekend aan een veehouder die een bijdrage geleverd heeft aan het verbeteren van de melkveehouderij in de breedste zin van het woord. Dit kan in de fokkerij zijn maar ook in het publiek domein. De eerste uitreiking vindt plaats in november 2022, 40 jaar na de oprichtingsdatum.

KI Samen 40 jaar

Wat brengt de toekomst voor KI Samen?

Ralph lacht: “We kunnen beter zeggen wat brengt KI Samen voor de toekomst! Met onze fokkerij geven wij de veehouders keuze in een steeds smallere wereld; variatie in bloedlijnen en variatie in rassen. Zo gaan we samen naar de meest duurzame koe in een gebalanceerde veestapel.