Meester in de ronde kenmerken

De Nautena Meester (Malki x Bertil x Niveau x Cash) is een toekomststier van K.I. SAMEN. Arie van Ramhorst van fok- en melkveebedrijf De Nautena in Zeewolde is de fokker van Meester. Zijn vrouw Ellis en zoon Gerwin zitten ook in de maatschap.

Maatschap van Ramshorst

Ruim 23 jaar geleden is Arie begonnen met het fokken volgens het aAa-systeem. Het is een methode die is voortgekomen uit praktijkervaringen met een praktische kijk op de koe. Alle onderdelen van een koe staan in relatie met elkaar, dat moet in balans zijn, alleen dan kan je functionele dieren fokken. “Ik houd elk jaar 2 à 3 stieren aan en Meester viel meteen op”, begint Arie zijn verhaal.

“Rond een jaar ontwikkelde de stier zich hard en werd de code 561 al snel duidelijk. Hoe verder hij zich ontwikkelde, hoe meer progressie en activiteit hij toonde. Hij is een échte Heer en Meester in de ronde kenmerken”, vertelt Arie enthousiast. Hij vervolgt: “Maar eigenlijk vind ik code 1 ook  belangrijk. De wil om melk te geven en om te vreten.  Daarop wordt bij de huidige genomics fokkerij niet geselecteerd.”

Een goede stier moet in balans en atletisch zijn

“Sinds ik fok met triple A kijk ik veel bewuster naar de koe”, gaat Arie verder. “Het lijkt simpel, maar hoe langer je met de methode werkt, hoe meer blijkt hoe ingewikkeld het systeem is.” Op de vraag waaraan een goede stier moet voldoen, roepen vader en zoon in koor: “Hij moet zwart zijn.”

Het zou mooi zijn als alle koeien zwart zijn, maar kwaliteit gaat boven zwart, lacht Arie. “Daarnaast moet een goede stier in balans en atletisch zijn, moet de draaier centraal in het kruis geplaatst zijn, moet hij een kaarsrechte rug hebben en over compacte klauwen beschikken.”

Meester brengt balans in de veestapel

De Nautena Meester (Malki x Bertil X Niveau x Cash)

Meester heeft betrouwbare en invloedrijke stieren in zijn afstamming en kan daarom veel betekenen voor de veehouder. Daarover zijn Arie en Gerwin het wel met elkaar eens. “Meester lijkt veel op zijn vader”, beaamt Gerwin. “Hij kan balans brengen in de veestapel. Dat zie je terug bij de Malki- dochters, waarvan wij er op dit moment 27 aan de melk hebben. Het zijn goed gebalanceerde, attente koeien. Een koe die meer in balans is, kan makkelijker de genetische potentie waarmaken en zal dus beter presteren.”

“Ik waardeer K.I. SAMEN dat ze de kwaliteit van een stier belangrijker vinden dan de snelle  generatie-interval”

Meesterlijke moederlijn

De Nautena Anna 121 (AB 87) Moeder van Meester
De Nautena Anna 121 (AB 87) Moeder van Meester

Ook de moederlijn is bijzonder. Degelijkheid, laatrijpheid en duurzaamheid zijn woorden die hier de boventoon voeren. “De Anna’s zijn al heel lang op ons bedrijf”, vervolgt Arie zijn verhaal. “Maar toch vielen ze op jonge leeftijd niet echt op.” Naargelang de moeder van Meester ouder werd begon ze indruk te maken.

In 2019 won De Nautena Anna 121 (AB 87)* de verkiezing de beste boerenmelkkoe in de oudste rubriek in Flevoland. Met haar uitmuntende frame en type, haar enorme gehalten en persistentie blonk de Bertil-dochter het meeste uit. Gerwin: “Ondertussen is ze de 110.000 kg melk gepasseerd, met een gemiddelde lactatiewaarde van 117. De 11 jaar oude koe heeft van haar gestalte nog niets ingeleverd. Je ziet haar weinig veranderen naarmate ze ouder wordt.”

Kwaliteit stier belangrijker dan snelle generatie interval

Niet alleen de moeder van Meester is op leeftijd, ook vader Malki heeft onlangs zijn 10de levensjaar bereikt. “Ik waardeer K.I. SAMEN dat ze een stier inzetten uit een oudere generatie. De kwaliteiten van de stier zijn belangrijker dan een snelle generatie interval. De kwaliteiten van Malki zie je dan ook in Meester terug”, beaamt Arie. “In feite komt Meester uit een honderdtonner van 2011 en heeft een grootmoeder van 2005”, lacht hij.

Seniorenstal zorgt voor stijgende lactatiewaarde

Arie en Gerwin van Ramshort in seniorenstal
Arie en Gerwin van Ramshort – fokker van De Nautena Meester – in de seniorenstal.

Aandacht voor de oudere koeien is zeer belangrijk vindt Arie. In 2012 heeft hij de koeienstal  verlengd met een seniorenstal. De seniorenstal biedt meer ruimte voor de koeien, heeft bredere ligboxen en vreetplekken, ruimere looppaden en een goede klimaatbeheersing. “Ik zie veel voordelen om de oudere koeien apart te zetten”, zegt Arie. “In de groep jongere koeien is nu meer rust en de productie wordt positief beïnvloed. Als eenmaal de seniorenkoeien apart van de groep zijn, zie je hun lactatiewaarde met 1 à 2 punten stijgen. Het pakt dus overal positief uit”, besluit Arie.

Meesterlijke match

Johan van Houwelingen, Foktechnisch adviseur regio Flevoland, ziet Meester als een ideale stier om de veestapel in balans te krijgen. Meester geeft breedte in de voorhand en een stukje kracht in de achterhand. De stier heeft beste benen en klauwen. Het type stier waarvan de dochters de natuurlijke wil hebben om melk te geven en veel ruwvoer kunnen verwerken. Meester past goed op koeien die breedte missen en te groot geworden zijn.


Maatschap van Ramshorst

BEDRIJFSPROFIEL
Bedrijf: Maatschap van Ramshorst
Woonplaats: Zeewolde
Grond: 55 ha. gras en 5 ha. mais
Veestapel: 120 melkkoeien en ongeveer 60 stuks jongvee.
Ras: Holstein Friesian
Liters melk in 2021: 1,3 miljoen
Gem. productie in 2021: 11.200 kg melk | 4,31% vet | 3,46% eiwit