Noodzaak voor variatie binnen het Holstein ras wordt steeds groter

Van alle Holstein stieren, die in 2021 een code hebben ontvangen, blijkt het overgrote deel de aAa-code 234 te krijgen. Met name de meeste bedrijven die op genomics sturen hebben naast de aAa-code 234 vaak nog maar twee anderen codegroepen waarin ze stieren hebben. Dit houdt in dat er meer van hetzelfde gefokt is en dat de koeienpopulatie daar ook steeds meer van gaat lijden. Variatie wordt steeds meer een noodzakelijkheid.

KI_SAMEN_Illustraties_Koe_Linkerkant

Analyse toont aan dat er minder variatie is

Als we kijken naar de grotere landen met veehouderij blijkt dat van de 1310 nieuwe registreerde dieren 1000 stieren met dezelfde drie getallen zijn. Wat opvalt is dat in heel Canada in 2021 slechts 8 stieren gecodeerd zijn. De koplopers zijn Denemarken en Frankrijk; zij hebben ruim 90% ‘234-code’ in de geanalyseerde stieren, Duitsland volgt met 86%. In Nederland ligt dit percentage beduidend lager (61%) mede dankzij de afwijkende fokkerijvisie van K.I. SAMEN die wel voor de nodige variatie zorgt.

Grafiek: aantal nieuw gecodeerde stieren per code

Passend paringsadvies dat zorgt voor variatie

Hoewel er weer een jaar lang nog meer van hetzelfde gefokt is, lijkt het alsof niemand klaagt. K.I. SAMEN kijkt naar de koe en brengt een passend paringsadvies dat zorgt voor variatie. Dit wil niet zeggen dat dit de stieren zijn met de hoogste indexcijfers. Maar wel stieren die zich in de praktijk bewezen hebben en die zorgen dat er probleemloze, gezonde dochters met een lange levensduur en hoge levensproductie op het boerenbedrijf zijn.