Roodbonte stier Cordaat komt uit een foklijn van winnaars

De nieuwe Ki Samen roodbonte stier Cordaat is outcross en nu nog betaalbaar. Met zowel Crown als Supershot voorop heeft Cordaat een lijn die begint met twee stieren die als winnaars uit de strijd zijn gekomen.

DV Cordaat Red

Foto: DV Cordaat Red
Bron: Boerderij publicatie 15 februari 2023 Opinie: Hans van Bergen – melkveehouder

Het belangrijkste nieuws van 2022 is natuurlijk de inval in Oekraïne door de Russen. Toch zal in de verre toekomst 2022 herinnerd worden als het jaar waarin de 8 miljardste mens geboren werd. Er leven nu meer mensen op aarde dan er sinds de schepping ooit geweest zijn. En die moeten allemaal drie keer per dag eten. Echter eten velen maar twee keer of volstaan met een bakje rijst per dag. Dat er nu al een jaar lang gevochten wordt om ’s werelds vruchtbaarste graanvelden moeten we hier niet los van zien.

‘Vooruitzichten als boer rampzalig’

In Nederland hoeft Poetin niet binnen te vallen. Wij hebben voldoende linkse politici die ons land effectief afbreken. Overigens toen ik ruim dertig jaar geleden afstudeerde waren de vooruitzichten als boer ook al rampzalig. En toch zijn we maar gewoon begonnen. Het afgelopen jaar was voor onze sector economisch zeer gunstig. Als ik door de Abab-cijfers loop zie je bij hun klanten een flinke toename in marge.

Wat me tussen al die cijfertjes ook opvalt is de kalversterfte tot 14 dagen. Bij ons was dat 2%, maar gemiddeld in Nederland ruim 8%! Dat maakt voor de winstgevendheid niet zoveel uit. Maar los van de schande zullen ook de kalveren die net niet doodgaan flinke schade hebben opgelopen. Ik geef mijn geld liever uit aan een goed biestsysteem, aan veel verplaatsbare hokjes die makkelijk schoongemaakt kunnen worden, dekjes stro en veel en vaak uitmesten dan aan paringssystemen en duur sperma. Bij ons waren de kosten 30 euro per koe lager dan gemiddeld.

Roodbont Cordaat

Een stier die mooi past in ons systeem is de nieuwe Ki Samen roodbonte Cordaat. Hij is outcross en nu nog betaalbaar. Vader is de succesvolle WWS-fokstier Triple Crown. Met veel melk, positief vet, neutraal eiwit, 112 uier en 108 benen is hij een echte stiervader. Moeder is Madamme 6, een AB87 40.000 kilo Supershot-dochter. Zij komt uit AB 88 60.000 kilo Delta Cycloon × Topspeed Kodak × Huijben Red Tequila × Topspeed Gogo × Rubens × Stadel × Tulip × Andries × Jubilant × Adler. U herkent het patroon wellicht al, dit is de Massia-familie. Omdat er geen genomics bekend zijn kijk ik graag diep in de afstamming.

Genen

De benen van Supershot zijn maar gemiddeld maar de mortellaro-resistentie is weer zeer gunstig. Wat ook goed is, gezien de aanwezigheid van Tequila en Tulip. Zo ontstaat een beeld van de genen die Cordaat in zich draagt. Verder kijk ik gewoon naar de sdi-verwachtingswaarde. Dit is een gewogen gemiddelde van de stieren in de foklijn. Bij genomics-fokwaarden worden deze naar boven of beneden aangepast. Cordaat lijkt geen pinkenstier te worden en de dochters worden wit en eerder scherp dan dik. Met zowel Crown als Supershot voorop heeft Cordaat een lijn die begint met twee stieren die als winnaars uit de strijd zijn gekomen.

Laten wij als boeren een voorbeeld nemen aan de Oekraïners. Zij strijden allen tezamen schouder aan schouder tegen de vijand. Hoe verschillend ze ook zijn en hoe lastig het ook is, zij weten dat als ze verdeeld raken, ze kansloos zijn.