GEBALANCEERDE MELKKOEIEN EN INDRUKWEKKENDE STIEREN PRESENTATIE
K.I. Samen toont al ruim 40 jaar dochtergroepen aan het grote publiek want veehouders moeten in de praktijk kunnen zien wat de klasse van een stier is. Tijdens de succesvolle grasdag 2023 toonden we vier schitterende dochtergroepen én onze koe-in-balans: Malki-dochter Geertje 669 (EX 92).
Dochtergroep Bonhill Dex van de Peul
Tijdens de stierenpresentatie waren veel veehouders enthousiast over de stier Dex. Zijn dochters maakten hun debuut tijdens de succesvolle grasdag 2023 en dit was niet onverdienstelijk. De goed ontwikkelde vaarzen waren voorzien van mooie verhoudingen in het skelet. De uiers toonden dat het zeer productieve vaarzen zijn waarbij de achteruiers positief opvielen. Met name viel de kwaliteit in de benen op, zeer best in beengebruik maar ook op stand mooi parallel geplaatst. De praktijk bewijst ‘t! We hebben opnieuw een dochtergroep aan het publiek getoond, voordat de stier officiële fokwaarden heeft. Met zijn aAa code 516432, makkelijke geboortes en wat we zien bij veehouders tot nu toe, is Dex een mooie aanvulling binnen ons pakket.
Dochtergroep Valor Tobor
Ook Tobor maakte zijn debuut op de succesvolle grasdag 2023 en zijn dochtergroep werd door verschillende koeienkenners omschreven als de beste groep die daar getoond werd. De tweedekalfs kopkoe werd gevolgd door 5 vaarzen die allen veel jeugd, breedte en hardheid in hun bouw lieten zien met een indrukwekkend uierbeeld. Alle koeien in deze groep hadden zeer best aangehechte uiers van hoge kwaliteit. Ook in de benen toonden de Tobordochters een enorm uniform beeld: droog in het spronggewricht en zowel de achter- als de voorbenen goed parallel geplaatst. Kortom, een klasse dochtergroep en we verwachten deze kwaliteiten ook terug te zien in zijn eerst index.
Dochtergroep VDR Slash
Nadat we in Hardenberg al eens een vaarzengroep van Slash hadden getoond, was het nu de beurt aan een melktypsche groep met tweede- en derde kalfs koeien tijdens de succesvolle grasdag 2023. Een groep die veel ras uitstraalde. De productie spatte er vanaf, wat ook benoemd wordt door onze klanten waar ook ter wereld. Slashdochters produceren heel gemakkelijk melk met goede gehalten. De uiers zijn goed aangehecht en functioneel voor elk melksysteem. De benen zijn een handelskenmerk bij de Slashdochters; spijkerhard in het spronggewricht en voorzien van hele beste klauwen. Slashdochters staan daarnaast bekend om gezonde uiers en goede klauwgezondheid.
Dochtergroep Big Redstar
Waar de stier Redstar een indrukwekkende verschijning was tijdens de stierenpresentatie, deed zijn dochtergroep daar niet voor onder tijdens de succesvolle grasdag 2023. De Redstardochters zijn sterke goed gebouwde koeien met veel lengte en daarbij tonen zij bovengemiddelde breedtematen. Vaak zien we dieren met een brede voorhand en breed kruis. De uiers zijn van zeer goed niveau, sterk aangehechte vooruiers met brede en hoge achteruiers. Ook zijn de benen van een goede en droge kwaliteit. De Redstardochters kunnen de productie heel makkelijk aan, zij behouden conditie en zijn persistent. Daarbij is Redstar ook pinkenstier, wat hem een interessante stier maakt.
Koe-in-balans: Geertje 669
Malkidochter Geertje 669 is één van de voorbeeldkoeien waar K.I. Samen met haar fokkerij voor staat. Geertje 669 was ook live te zien tijdens de succesvolle grasdag 2023. Een koe die van kop tot staart prachtig in balans is. Het complete plaatje maakt haar een echte voorbeeldkoe voor de hedendaagse Holstein fokkerij.
10 Koeien leveren ruim 1 miljoen kg melk
Tijdens de succesvolle grasdag 2023 lieten we in de praktijk zien hoe we een praktische koe fokken die in staat is om veel ruwvoer op te nemen en dit kan omzetten in een flinke plas melk. In ‘Het hok van 1 miljoen pakken melk’ lieten we een samengestelde groep van 10 koeien zien die samen ruim boven de 1 miljoen kg melk uitkomen én er nog topfit uitzien. Dit is alleen mogelijk door een lange levensduur van de koe en een hoge levensproductie met goede gehalten. Dat bewijzen onder andere de koeien op het Fok- en Melkveebedrijf K.I. Samen met Sterkoe 1 Grashoek Tonnie 72 en haar moeder en Sterkoe 2 Grashoek Tonnie 66 die beide in ‘Het hok van 1 miljoen pakken melk’ stonden.
Grashoek Tonnie 72 (v. Lady Lover) | 2.561 dagen | 101.257 KG melk |
Grashoek Tonnie 66 (v. Kian) | 3.081 dagen | 100.410 KG melk |
Groei van de stieren
Exportmanager Henk Brons en foktechnisch adviseur Pierre Litjens presenteerde samen de stieren aan de vele bezoekers tijdens de succesvolle grasdag 2023. Henk Brons blikt terug: “Hoewel K.I. Samen een breed pakket beschikbaar heeft van meer dan 30 rassen, was de tijd te kort om allerlei rassen te laten zien. We hebben een mix van 8 stieren laten zien om de bezoekers een indruk te geven van de verschillende stieren. Hoe zij als jonge stier binnenkomen en doorgroeien naar volwassen stieren.”
BWB gebruikskruisingsprogramma
Het BWB-gebruikskruisingsprogramma is een belangrijk onderdeel van ons stierprogramma. Het is het grootste fokprogramma in Nederland. Inmiddels meer dan 25 BWB-stieren op stal, allemaal uit bewezen koefamilies. De stieren zijn vaak natuurlijk geboren, geselecteerd op geboortegemak en draagtijd. Henk: “Wij testen stieren in de praktijk en verkopen geen jonge stieren met cijfers op basis van DNA. We selecteren onze stieren uit koefamilies van de bekende BWB gebruikskruisingsfokkers. Allemaal stallen die in de laatste 25 jaar al bewezen stieren hebben voortgebracht bij K.I. Samen.”
Pierre: “We hebben met de stier Bobo van de Graashook de nummer 1 van Nederland voor geboortegemak (139) en met Bruno van de Plashoeve de nr. 1 voor draagtijd (88). Maar daarnaast ook stieren met iets andere cijfers en nog luxere kalveren. Voor iedere veehouder hebben we de juiste stier beschikbaar want er zit bijvoorbeeld veel verschil tussen alleen al België en Nederland.”
Henk: “In landen waar veel Angus en Hereford gebruikt wordt zie je ook een switch naar BWB stieren met korte draagtijd. Neem alleen al een voorbeeld aan Nieuw Zeeland, Engeland en Ierland bij block calvers. Stieren als Bruno, Menno en Bobo zijn daar heel populair om koeien die later drachtig geworden zijn, terug te krijgen in het block calving. Soms wel tot 10 dagen korter.”
“We zien graag stieren doorgroeien naar sterke volwassen stieren!”
– Pierre Litjens
Doorontwikkeling van de stieren
Tijdens de presentatie legt Henk uit hoe de carrière van een stier op het ki-station verloopt: “Stieren komen binnen nadat ze het hele quarantaine protocol hebben doorlopen, dus het is uiteraard niet zo dat een stier vanaf de boer zomaar in de stierenstal staat. Er gaat een hele procedure aan vooraf met allerlei onderzoeken om de gezondheidsstatus te weten. We zijn één Europa, maar per land zit er veel verschil in eisen aan de stierstallen voor het produceren van Europees gekwalificeerd sperma; van lopen in de wei tot en met de eisen die bijvoorbeeld door de NVWA in Nederland worden gesteld.
De jonge stieren, die nieuw binnenkomen, komen in de stierenstal die het dichts bij de productiestal is. Het kennismaken met de stierverzorgers, het leren luisteren en volgen, het leren springen zijn allemaal zaken die in de eerste weken een rol spelen binnen het ki-station”.
Pierre vult aan: “We volgen niet alleen de ontwikkelingen van de dochters van de stieren, maar ook de ontwikkelingen van de stieren zelf. We zien graag stieren doorgroeien naar sterke volwassen stieren. Soms valt er eentje tegen, maar over het algemeen ben je positief verrast. K.I. Samen heeft een afdeling met ‘wachtstieren’. Dit zijn stieren waar we tijdelijk geen sperma van winnen totdat dochters aan de melk zijn. Echter, populaire stieren blijven produceren vanwege de grote vraag.”
Als voorbeeld wordt Big Redstar genoemd: “Redstar is een stier die positief doorontwikkeld is. In zijn eerste maanden zagen wij de stier veranderen naar een stier die meer kracht en breedte kreeg, zijn aAa code is 543162.”
Henk vertelt trots: “De stal van de volwassen stieren is door Bas Engelen zelf ontworpen. De stieren hebben meer dan 50m2 met een afdeling om te vreten (met voerhek), een gedeelte om te liggen met stro (hakselaar) en een gedeelte om te spelen in de zandbak waar ze ook echt gebruik van maken. Voor velen zijn de geweldige foto’s van de spelende Malki misschien wel bekend. Dierwelzijn staat voorop!”