WITRIK STIEREN BLIJVEN UNIEKE DIEREN MET HUN SPECIFIEKE AFTEKENING

K.I. SAMEN heeft al jaren een soort van voorliefde voor witrik stieren met hun unieke aftekeningen. We streven ernaar om jaarlijks een nieuwe stier in te zetten die deze aftekening heeft. Want zeg nu zelf; elke veehouder wil zo’n uniek dier op stal hebben en anders willen de kinderen dit wel!

Witrik Roady rf

Witrik is een eeuwenoude aftekening maar geen ras op zich

Witrik koe Grashoek Sleutelbloem V: Paparazzi
Eig.: M. Brouwer, Kessel (NL)

De witrik wordt ook wel aalstreep, witrug en streeprug genoemd. In Engelstalige landen wordt dit ‘lineback’ genoemd. De witrik aftekeningen zijn al eeuwen oud. In de 14de eeuw werd er al gesproken over dieren met de witrik aftekeningen. Toch is het geen ras op zich, want er zijn meerdere rassen, zowel melk- als vleesrassen, waar deze aftekening in voorkomt. Het stamboek erkende bij de start in 1874 ook de witrik niet als ras(zuiver) dier. De witrug stieren bij K.I. SAMEN zijn daarom ook ingeschreven binnen hun ras, waarvan de meeste Holstein stieren zijn. De Amerikanen beweren dat zij het ras hebben ontwikkeld, maar wij weten wel beter dat Nederland de eerste witrik koeien had. 

Elke veehouder wil zo’n uniek dier op stal hebben

Krijg je altijd de witrik aftekening?

De aftekening van witrik stieren zijn niet homozygote dominant. Dat betekent dat je 50% kans hebt op een kalf met een witrug indien je een Holstein koe met een witrik Holstein stier insemineert. Zodra je een vrouwelijk dier met witrik aftekening insemineert met een bonte Holstein is er kans op een volgende witrik. Maar er is ook kans dat de aftekening verdwijnt; bij een bont kalf uit de volgende generatie moet je opnieuw beginnen. Het witrikgen blijft niet aanwezig in de pedigree en moet je zelf er opnieuw inbrengen met de volgende stierkeuze.

Breed assortiment K.I. SAMEN witrug stieren

Bunthoeve Frenkie, een Belgisch Witblauw Witrik stier op stal bij KI Samen.

We hebben een aantal interessante witrug stieren in ons aanbod. De meeste stieren vallen binnen de Holstein en MRIJ-rassen maar ook bij Verbeterd Roodbont hebben we een interessant stier voor de vleesveehouders.

Om de kleurslag in stand te houden streven we er jaarlijks naar om een nieuwe stier in te zetten die deze kleurslag / aftekening heeft. Daarnaast ondersteunen we ook Stichting de Witrik voor behoud van deze dieren.