KI Samen stieren stijgen in indexdraai december 2023

Een beter alternatief met een goed toekomstperspectief!
Hoe ouder de Samen-stieren zijn, hoe beter de indexcijfers overeenkomen met de praktijk, ze stijgen! Dit komt natuurlijk door het toenemend aantal goed presterende dochters en een groeiende betrouwbaarheid van de cijfers. De bewezen Samen-stieren zijn meerdere indexdraaien op rij aanwezig, terwijl er in de top - deze indexdraai december 2023 en elke indexdraai opnieuw – veel wisselingen te zien zijn. K.I. Samen biedt dus een beter alternatief mét een goed toekomstperspectief!

Valor Tobor dochters Marianne 358, Marianne 359 en Marianne 361

Indexdraai december 2023: Variatie in de populatie is hard nodig

Met Praktische Koeien (PK’s) op het bedrijf fokt de veehouder een veestapel waarbij de koe probleemloos beter en gemakkelijk veel kan produceren. Het mag duidelijk zijn dat veel koeien de aAa-code met de cijfers 1, 5 en 6 in willekeurige volgorde nodig hebben. Hoewel het aantal stieren in de codegroep 156 klein is, zijn deze heel hard nodig voor de variatie in de populatie en om de koe in balans te krijgen. Met Tobor en Florus heeft KI Samen twee stieren in huis die de hedendaagse koeien precies bieden wat ze nodig hebben.

Meer PK’s met Tobor en Florus

Valor Tobor in indexdraai december 2023
Valor Tobor V:Topgear Eig: KI Samen, Grashoek

Valor Tobor (Topgear x Commander x Beacon) (aAa 156) is wederom de hoogste Luxemburgse stier met een internationale moederlijn. De vaarzen produceren bovengemiddeld en ontwikkelen zich richting 2e lactatie goed door. Tobor zorgt voor persistente en laatrijpe koeien met levensduur. Met een zeer goed exterieur met hele beste benen in kwaliteit en gebruik. Bovendien hebben de dochters een uitstekende uierkwaliteit, samen met een hele goede uiergezondheid.

In de top 5 hoogste stijgers van de indexdraai december 2023 staat Plataan Florus (Slash x Octoberfest x Seagull-Bay) (aAa 156) is de enige Slash-zoon met cijfers en is één van de twee stieren met Octoberfest als moedersvaders. Florus vererft een allround, goed exterieur en heeft Bèta Caseïne A2A2 en Kappa Caseïne BB.

Slash steevast in top bewezen zwartbonte stieren

VDR Slash
VDR Slash

In de top van bewezen stieren is steevast Slash terug te vinden. VDR Slash (Balu x Malki x Minos) is een stier met breedte. De moeder van Slash, Malki-dochter Sandra 2 (EX 92), heeft daar een zeer belangrijke bijdrage aan geleverd. Ze staat aan de basis van een zeer succesvolle koefamilie waarin hoge gehalten en goed exterieur verankerd lijken te zijn.

Naast deze typische Sandra eigenschappen beschikt Slash ook over veel kenmerken die gewenst zijn voor potentiele honderdtonners. Klauwgezondheid (108), beengebruik (104), hoogtemaat (99), vruchtbaarheid (103) en celgetal (104) kunnen hier een positieve bijdrage aan leveren. Met zijn aAa-code van 153642, Bèta Caseïne A2A2 en Kappa Caseïne BB heeft hij nog extra veel gevraagde kenmerken in zijn pakket. Bovendien blijkt Slash een goede bevruchter te zijn en worden zijn kalveren makkelijk geboren.

Roodbonte stieren

D'n Driehoek Red Devil (Pp)
D’n Driehoek Red Devil (Pp)

Dat oudere stieren ook indexcijfers laten zien die beter overeenkomen in de praktijk, bewijst ook Huntje Holstein Red River. Helaas is deze stier niet meer beschikbaar, maar de volgende stier uit de Anemoon-lijn staat klaar. Huntje Holstein Red Ravello (Ravel x Riverboy x Fraiko) is een Ravel-zoon uit de excellente volle zuster van Red River (Anemoon 183). Hor Best Sun (Brekem x Curtus X Bravisi Red) is niet alleen flink gestegen in de index, maar is ook de beste van alle Brekem-zonen. Wij worden aangenaam verrast met de aanblik van zijn dochters. Maddock Red Rocks (Julandy x Tequila x Mascol) is een stier met meer melk en beter exterieur dan zijn vader Julandy.

7 stieren met geboortegemak 130 of hoger

KI SAMEN heeft het grootste, meest efficiënte en innovatieve fokprogramma Belgisch Witblauw gebruikskruising. Er is al jarenlang geselecteerd op gemakkelijke geboortes en kortere draagtijd en dat ervaart een veehouder ook in zijn stallen. Ook de indexdraai bevestigt dit keer op keer; we zien weer twee stieren 130 of hoger scoren voor geboortegemak zoals Bobo van de Graashoek, Udo van de Plashoeve, Dino van de Graashook, Menno van de Plashoeve. Daarnaast scoren drie stieren 90 of lager voor draagtijd. De wijze van selecteren op korte draagtijd en gemakkelijke geboortes ziet men terug in de hele lijn.

Bron: cijfers fokwaardeschatting indexdraai december 2023 gepubliceerd door het stamboek